Dokážete si představit, že byste přišli do obchodu, naložili plný košík a pak zjistili, že nemáte možnost zaplatit platební kartou? V dnešní době už asi těžko. Totéž ale začíná fungovat také v gastronomických provozovnách. Ani tam už nebývá platba v hotovosti nutností, stačí mít platnou platební kartu. K platbám kartou jsou určeny platební terminály, někdy známé také pod názvem bankovní terminály. Ty jsou vhodné nejen do obchodů a obchodních sítí, ale též do restaurací, klubů, diskoték a dalších provozů. Druh zboží nebo služeb přitom není nijak omezen.
Platba kartou je chráněna proti zneužití
Platební terminály mají displej, integrovanou klávesnici pro zadávání PIN kódů, procesor, případně i čtečku čárového kódu, ale přesto bývají malé, takže je možné je umístit v podstatě kamkoli. Samotné tělo platebního terminálu (Platební terminál Ingenico 5100) je navíc přenosné, takže může přijmout kartu kdekoli, pokud zůstane v dosahu spojení mezi základnou a terminálem. Platební aplikace v restauracích navíc nabízejí i možnost platby se spropitným.
Aby mohl mít zákazník gastronomického zařízení jistotu, že nedojde ke zneužití jeho karty, jsou platební terminály navíc provozovány v bezpečně zajištěných komunikačních sítích. Ty zamezují zneužití zadaného PIN kódu a dojít nemůže ani k úniku jiných informací o zákazníkovi nebo jeho kartě.
Mobilní terminál je vhodný i pro vytížená gastronomická zařízení
Pro restaurace, které mají i vzdálenější posezení – ať už to jsou zahrádky nebo například terasy, či vytížená pohostinská zařízení existují mobilní terminály. V gastronomické hantýrce se jim říká “Mobilní číšník”. Tyto terminály umožňují markování přímo na „place“, okamžité zpracování objednávek a v případě použití mobilní tiskárny také tisknutí účtenky rovnou u zákazníkova stolu. A velkou výhodou je i to, že zákazník má svou platební kartu stále pod kontrolou.
Číšníci už nemusí běhat s každou objednávkou
S některými softwary je navíc možné hned poslat pokyn kuchařům nebo vydávat jídla výběrem z menu. Dochází tak k razantnímu zrychlení práce číšníků – s každou objednávkou totiž nemusí běhat do kuchyně nebo na bar, takže ani mezi zadáním objednávky a začátkem přípravy pokrmů nedochází ke zbytečným prodlevám. Takový pokladní systém nabízí i naše společnost.