Audit
Audit je jednoduše možné definovat jako kontrolu, jež z nejrůznějších důvodů probíhá ve firmách i v dalších institucích. Jde ale zároveň i o pojem, se kterým se setkáváme také ve světě gastronomie, a proto má v rámci tohoto seznamu odborných pojmů své místo a opodstatnění.
Audit přispívá ke zjištění, zda podnik dodržuje platné právní předpisy, jež se jeho podnikání týkají. Nejčastěji se takové kontroly týkají účetnictví.
Audit napomáhá se zjišťováním důvěryhodných informací. Jde o nástroj, ze kterého často těží hlavně investoři. Ti totiž mají správně vědět, jestli je takový podnik zdravý, což se auditoři v průběhu takové kontroly snaží zjistit.
Audit tak pomáhá chránit zájmy investorů i veřejnosti a zvyšuje důvěru ve spolehlivost a transparentnost firem.
Odhaluje chyby i další nedostatky v nastavených firemních procesech i schématech. V případě jejich zjištění, mají auditoři za úkol doporučit kroky, jež povedou ke zlepšením. Jejich úkolem je mimo jiné stanovení i nápravných opatření, které povedou v budoucnu ke zvýšení celkové podnikové efektivity a ke snížení možného rizika.