DPH

I ve světě gastronomie podnikatelé a živnostníci narážejí na takzvanou daň z přidané hodnoty. V obecné rovině jde o jeden z nejdůležitějších příjmů pro státní rozpočet České republiky. Zavedena byla už v roce 1993 a nahradila dříve užívanou daň z obratu. Je to všestranná a univerzální daň, která se dělí na tři sazby – základní ve výši 21 procent, první snížená ve výši 15 procent a druhá snížená ve výši 10 procent.

Pro svět gastronomie je nejdůležitější sazbou ta patnáctiprocentní. Zahrnuje totiž kupříkladu i potraviny nebo nealkoholické nápoje, se kterými se svět pohostinství dostává takřka do každodenního styku. Jde ale třeba také o teplo, zdravotní a sociální péči nebo třeba sběr komunálního odpadu.

Podle současné platné právní úpravy platí, že k platbě daně z přidané hodnoty má povinnost se registrovat takový podnikající subjekt, který za jeden kalendářní rok realizoval obrat ve výši alespoň 1 milion korun. Nynější zákonodárci České republiky ale v současné chvíli vyjednávají o tom, že by se tato povinnost ještě o jeden milion korun zvýšila.

Kontaktní formulář

Potřebujete poradit? Objednat pokladnu?

Budeme Vás co nejdříve kontaktovat zpět.






    * Všechny položky označené hvězdičkou je nutné vyplňit pro správné odeslání kontaktního formuláře.